LEADER/ DLRC – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității
Intervenția LEADER este o inițiativă colectivă pentru sprijinirea comunităților rurale, care se concretizează într-o Strategie de Dezvoltare Locală ce urmărește construirea unei identități locale și utilizarea resurselor locale într-un mod care să răspundă cel mai bine nevoilor din teritoriu.
Prin PS 2023 – 2027 abordarea LEADER/ DLRC se realizează prin DR 36 – Sprijin pentru gestionarea, monitorizarea și evaluarea SDL – componenta „Sprijin pentru gestionarea, monitorizarea și evaluarea strategiei de dezvoltare locală, precum și animarea acesteia, inclusiv facilitarea schimburilor între părțile interesate”
Strategia de Dezvoltare Locală a Asociației GAL Ținutul Bucovinei Frătăuții Vechi este o strategie mono-fond și finanțează proiecte în valoare de 1.550.577 euro prin intermediul a șase intervenții care au fost formulate în acord cu nevoile identificate în teritoriu în perioada de elaborare a strategiei.
Ca și OBIECTIVE, LEADER urmărește „promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, incluzând participarea femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii sustenabile.”
Mai multe detalii despre programul LEADER să regăsesc prin intermediul link-ului de mai jos.
https://www.afir.ro/domenii-de-interventie/detalii-si-anexe-dr-36
LEADER
”LEADER” provine din limba franceză „Liaisons Entre Actions de Developpement de l’Economie Rurale” – „Legături între Acțiuni pentru Dezvoltarea Economiei Rurale”
LEADER este o abordare „de jos în sus”, în cadrul căreia fermierii, întreprinderile rurale, organizațiile locale, autoritățile publice și persoanele fizice din diferite sectoare se reunesc și formează grupuri de acțiune locală (GAL). GAL-urile își pregătesc propriile strategii de dezvoltare locală și își gestionează propriile bugete.
Abordarea LEADER strânge legăturile din sânul comunităților locale, încurajează inovațiile în toate sectoarele și facilitează schimbul de cunoștințe între GAL-uri din aceeași țară sau din alte țări europene.
Datorită succesului său din cei 30 de ani de existență, abordarea LEADER a fost adoptată și de Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), de Fondul social european (FSE) și de Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), ca parte a dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității (DLRC). În prezent, grupurile LEADER / DLRC gestionează zeci de mii de proiecte cu beneficii economice, culturale, sociale și de mediu în Europa rurală.
Grupurile de Acțiune Locală joacă un rol esențial în stimularea dezvoltării locale prin intermediul abordării LEADER, care se bazează pe următoarele principii:
1. Abordare participativă – implicarea activă a comunității locale în toate etapele procesului de dezvoltare;
2. Inovație și adaptabilitate – promovarea unor soluții inovatoare care să răspundă nevoilor specifice ale fiecărei comunități;
3. Cooperare și parteneriat – întărirea relațiilor de colaborare între diferite entități pentru atingerea obiectivelor comune.
Pentru implementarea eficientă a SDL, realizarea obiectivelor propuse și atingerea indicatorilor previzionați, în acord cu principiile mai sus menționate, GAL-urile beneficiază de sprijin pentru costurile de funcționare și animare.